Nu är väntan över.

image

Idag ringde jag till SVA och frågade om den mystiska Dovvilts döden. Vi har ju inte hört något på ett tag nu och man har inte hittat några fynd på senaste tiden. Enligt SVA’s ”viltexpert” så verkar det som om Dovvilten har dött av att pastorella bakterien som naturligt finns i deras halsar har hamnat i lungorna pga av något. Det medför att Doven får en kraftig lunginflammation och dör ganska snart därpå. Vad som gjort att pastorellan ha spridit sig till lungorna vet man inte, men liknande företeelse hade tydligen hänt i Danmark för ett tag sedan. Då trodde man att det berodde på täta stammar.

Tydligen var det inte bara vi som hade en massa döda Dov. När det uppdagades så började folk höra av sig. Man har hittat liknande på fler håll i landet där det finns gott om Dov. Man  vet inte heller idag om det är den torra sommaren som är orsaken till problemet.  Det kunde ev bero på stress eller något annat som uppstår i tätare områden.

Från SVAs håll tyckte man att vakjakt var ett bra alternativ just nu. Då får man tid på sig att se ifall djuret beter sig konstigt eller helt normalt. Normalt beteende betraktas som ett friskt djur, men man skulle hålla ett extra öga på lungorna och kolla efter gula ”trådar” på/i dem. Gula trådar kan vara tecken på lunginflammation. Vid osäkerhet ska mam kontakt SVA. Även om man ser ett djur som beter sig konstigt kan man lägga omkull det och skicka in det.

Vi drar igång med jakten nu. Som en mycket vis man skrev:” Det är bättre att vi är ute i skogen och håller lite koll än  att vi sitter hemma.”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s