En trött mans funderingar.

image

Man hinner fundera på en hel massa saker när man ligger sjuk. I den skrivande stunden är det vargen som förbryllar mig mest. Nu är jag jägare och alla jägare hatar ju Varg, eller hur?

Nu ska jag börja med att ursäkta mig för min inkompetens inom detta område, så slipper jag förhoppningsvis bli uthängd. Detta är snarare en amatörers funderingar byggd på information som jag samlat på mig under föreläsningar, faktaböcker och tidskrifter. Helt klart en massa Internet siter också.

Så, nu är försvaret avklarat! Att vi ska ha varg i detta land behöver vi ju inte diskutera. Helt klart ska det finnas varg, men hur många och vart? Mina funderingar handlar mer om hur Vargen fungerar och vilket beteende skulle den ha i min hemtrakter i Sörmland. Vi har gott om vilt och skulle inte märka någon större förändring i början. Beroende på Varg stammens storlek. Frågan är bara om det vilda skulle locka mer än det tama. Alltså Vargen är ju smart och det är ju ingen slump att vi använder oss av deras avkomma hunden. Där har vi iof avlat bort oönskade beteenden vilket gör att vi kan använda hundarna som verktyg, gossedjur eller ”barn”. Vad jag menar med detta är att vargen kanske är klok nog att förstå vart man behöver kämpa för maten och inte. Vad jag har förstått så på vinter väljer dem alltid det enklaste bytet pga att dem behöver spara på krafterna. Överlevnads instinkter! Djur som befinner sig på samma ställe året runt kommer bli ett dukat bord, eller har jag fel?

Efter som vargar bildar revir kommer många av oss bo i dem. Vargarna kommer försvara sina revir mot inkräktare, på ren svenska, hundar eller andra vargar som skäller eller liknande inom reviret kommer dödas eller förvisas. I mitt fall har jag två hundar som springer omkring och skäller på varandra vid lek. Även vid andra tillfällen. På min tomt finns trästaket och fårstängsel för att hundarna ska hålla sig kvar på tomten. Egentligen är ingen av dessa staket något hinder för dem ifall de vill fly, men gränsen är markerad för dem. Kommer mina hundar blir rivaler i vargreviret pga skall vid lek eller som ena jycken som alltid måste dra några ramsor innan han kan gå bort från trappen en mörk kväll?

Någon som har något vettigt svar?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s